Mindful Eating


In zilele de azi in care unul din doi romani are o greutate prea mare (supraponderali sau obezi, conform studiului ORO) ceea ce inseamna un real pericol pentru sanatate prin riscurile pentru diabet si boli de inima interesul pentru acest subiect a crescut considerabil. Cum se ajunge la obezitate ? Sunt mecanisme multiple, dar astazi as vrea sa va descriu ce rol are mintea noastra in prevenirea sau declansarea obezitatii.

Mintea noastra e atat de complexa, stim sa facem atat de multe prin gandurile noastre, sa cream proiecte, sa analizam situatii, sa construim afaceri de succes…..insa de multe ori…chiar cand e vorba de noi, de sanatatea noastra uitam sa ne folosim mintea si….parcurgem trasee automate…..Acest model comportamental se numeste “ mindless eating “ ( adica fara minte ) in care mancam automat, poate in fata TV-ului sau calculatorului, fara sa fim atenti la ceea ce facem , cu consecinte dezastruoase asupra sanatatii, si nu imediat dar in timp.

Studiile arata ca 75% din cazurile in care mancam prea mult se datoreaza emotiilor. De prea multe ori refuzam sa ne traim, acceptam anumite stari sufletesti si folosim mancarea ….pentru inistire. In contrast, mindful eating este conceptul elaborat, rational, corect, logic ,in care mancam fiind atenti la alegerile noastre, la simturile si emotiile pe care le avem. Masa si mancarea vor fi savurate cu bucurie, oferindu-ne satisfactie prin savoare, miros, gust, dar cu echilibru si moderatie. Mancarea va aduce bogatia de nutrienti si energie de care avem nevoie pentru sanatate, dar nu prea mult si nu va fi folosita drept compensatie pentru stari emotionale positive sau negative, ca premiu la o reusita sau eveniment.

Mindful eating – e un model de viata in care mancam constient, responsabil, informat, gandind valoarea mancarii…..si nu ne lasam prada “ mancatului pe pilot automat “ in care luam la intamplare “ ceva de mancare “ care va fi terminat in 3 minute in timp ce lucram la calculator, iar peste cateva ore nici nu mai tinem minte ce am mancat. Identificarea emotiilor, a legaturii cu excesele alimentare si diferenta dintre a manca de foame si a manca pentru a ne linisti , pentru a elimina stres-ul sau oboseala poate fi un pas important in stilul de viata sanatos.

Cateva “ mituri “ sau scuze folosite adesea pentru a merge pe aceleasi cai, de obicei gresite, invatate asa din copilarie sau dobandite in timp:

  • “ De maine incep sa tin dieta “

Modelul Scarlet O’Hara “ si maine e o zi “ sau de maine incep dieta ; aici activitatea “ mindful “va insemna sa fac un pas oricat de mic, dar ASTAZI, adica ancorarea in prezent. Adica daca toata ziua am mancat prea mult macar seara imi voi pregati o salata.

  • “Am mancat o felie de tort…dieta mea s-a dus…hai sa-mi fac de cap in continuare”

Aici abordarea “ mindful “ va fi : am mancat ceva bun, ma bucur, mi-a facut placere, am depasit putin masura,dar in continuare ziua va decurge sanatos, voi fi mai atent, as putea manca mai putin la masa urmatoare.

  • “Nu am timp sa mananc/ traiesc sanatos”.

Mintea trebuie sa-mi spuna : pentru mine si sanatatea mea trebuie sa am timp. Daca toata familia s-a adunat si mananca pizza si eu nu am timp sa-mi pregatesc altceva , voi alege sa mananc o felie mica , daca se poate cu legume si branza, pentru a nu aduce prea multe calorii.

  • “Nu pot sa-mi permit sa traiesc / mananc sanatos”.

Sigur ca abonamentele la cluburi de sport pot fi scumpe, dar pentru o mancare gatita in casa, simpla, portii mici se pot gasi resurse. O plimbare pe jos nu are nevoie de bani, doar de vointa. Si se va pune in balanta cat costa in timp obezitatea, tratamentul diabetului sau complicatiilor cardiovasculare aparute …de la mancarea in exces….

Nutritionistii sunt tot mai atenti in a invata pacientii nu doar ce sa manance ( ce fel de alimente, ce cantitati, la ce ore ) dar si cum sa mentina stilul de viata, cum sa abordeze tentatiile , fara a tine diete restrictive care creeaza tensiuni suplimentare si frustari si pot evolua spre mancat excesiv, dar mentinand controlul mental activat.

Cineva cine mananca “ mindful “ nu este cel care isi inhiba pofta si nu mananca , ci este cel care decide sa manance corect, e informat, stie ce e bine pentru corp si actioneaza in consecinta, punand in armonie si echilibru valoarea calorica cu placerea , alegand beneficiul pe termen lung – adica sanatatea – si nu priveste doar pe termen scurt – adica pofta de moment -.

Cand suntem atenti la cum mancam si spargem tipare comportamentale gresite , automate inseamna ca incepem sa mancam cu mintea “ treaza “ si nu “ automat “.

De multe ori, oamenii inteleg foarte bine sfatul nutritionistului, bazat pe evidentele studiilor stiintifice – de ex reducerea cu 25 % a evenimentelor cardiovasculare la femei care-au urmat dieta mediteraneana – si incearca sa-l urmeze, dar nu reusesc. Sunt multi pacienti care inteleg efectul benefic al stilului de viata sanatos, dar nu reusesc sa-l aplice. E rolul nutritionistului de a-i ajuta cu sfaturi clare .

Si pentru ca vorbeam de tipare gresite…..Cate persoane isi incep dimineata cu un mic dejun corect , cu incredere ca vor incepe un stil de viata sanatos, dupa care se aduna stress-ul de peste zi, poate rateaza pranzul din graba…pe la 4 mananca ceva dulce pentru ca deja sunt obositi, nervosi, stresati…..iar seara cand ajung acasa “ de ce sa nu mananc acum…sunt obosit….incep dieta de maine …” Si asa se incheie seara cu o masa hipercalorica care hraneste stress-ul , oboseala , frustrarea acumulata peste zi , ingreunand si obosind organismul Suna cunoscut? din pacate da, pentru multe persoane, care asa acumuleaza kilograme in exces , cu consecinte grave asupra starii de sanatate.

Oameni valorosi, care-si dedica energia unor afaceri sau proiecte importante, din pacate uita sa aiba grija de propria sanatate…prin ceea ce mananca zilnic, iar consecintele se vad peste ani, cand incep bolile.

E o lista simpla pentru a vedea daca mancam atent, constient sau “ cu mintea treaza “ si nu suntem “ pe pilot automat “

  • Respectarea mesei, care se va lua stand asezati, dedicand timp servirii mesei

  • Focus doar pe masa, si experienta senzoriala pe care aceasta ne-o ofera, conversatii usoare, placute la masa, fara tensiuni

  • Evaluarea nivelului de foame / satietate pentru a ne opri la timp. Mancam doar cand ne este foame, nu cand vrem sa ne treaca supararea.

La fel ca rutina ingrijirii zilnice, a manca constient trebuie sa devina o rutina.

Mai exista abordarea “ mos Craciun “ – “dar merit acea prajitura” , adica mintea spune…am fost cuminte, am terminat proiectul, am lucrat , mi-a iesit treaba ….merit un premiu….si mananc ceva bun….

Ne premiem, dar premiile ar fi bine sa nu fie alimentare ( sau nu numai alimentare ) si de aceea e bine sa nu oferim copiilor dulciuri ca recompense pentru mici reusite zilnice. Obisnuinta de “ premiere “ cu mancare se va schimba , incet cu alte premii, bucurii. Mancarea este si va ramane o placere, dar nu singura.

La final, sa ne folosim gandurile si mintea pentru a ne duce acolo unde dorim, facand din sanatate o prioritate, insa cu placere si bucurie.


alex alex